O analiză comparativă a sistemelor bancare

  • Librăria Indaco
Featured image

Cartea recomandată astăzi este scrisă de Cristi Spulbăr şi Mihai Niţoi şi se numeşte "Sisteme bancare comparate".

În aceasta sunt analizate sistemele bancare din Europa de Vest, Europa Centrală, Europa de Est, America, dar şi sistemele bancare scandinave, asiatice sau cel islamic. Analiza fiecărui sistem bancar este construită într-un mod uniform, în jurul a trei criterii: criteriul istoric, criteriul descriptiv şi criteriul perfomanţei.

Lucrarea este structurată în patru părţi:

  • Introducere în activitatea bancară
  • Analiza sistemelor bancare
  • Băncile Centrale
  • Sistemul bancar românesc

"Sisteme bancare comparate" poate fi cumpărată din Librăria Indaco cu 32 de lei!

Scurt extras din partea a doua

"Sistemul bancar din Germania

Sistemul bancar german a parcurs o perioadă de intense mutaţii cauzate de reunificarea Germaniei, băncile est-germane necesitând eforturi importante pentru modernizarea şi formarea personalului.

Până în anul 1958, concurenţa pe piaţa bancară s-a menţinut în limite înguste şi aceasta pentru că exista un număr limitat de unităţi bancare ce activau, ca urmare a reglementărilor existente.

Piaţa era împărţită între grupe de bănci, băncile private furnizând servicii bancare clientelei formate în principal din firme medii şi mari. Centrul de greutate al activităţii băncilor de afaceri se situa în sectorul "pe termen scurt".

Politica de afaceri, comportamentul pieţei şi paleta de oferte erau dirijate exclusiv asupra clientelei existente. Banca exista pentru clienţi numai atunci când aceştia o doreau, serviciile bancare nu erau oferite în mod activ."

Articole relaţionate

«Articolul anterior Articolul următor»