Cât de bine cunoşti sistemul instituţional al UE?

  • Librăria Indaco
Featured image

Vă recomandăm astăzi o carte care este menită să aducă lumină asupra sistemului instituţional al Uniunii Europene.

Aceasta este structurată pe capitole care tratează modul în care Uniunea s-a dezvoltat de la începuturi şi până în prezent, caracteristicile generale ale sistemului instituţional comunitar şi fiecare instituţie (în parte) din acest sistem „redesenat” de Tratatul de la Lisabona.

Cartea (743 de pagini) este în stocul Librăriei Indaco şi poate fi cumpărată cu 43 de lei.

Scurt extras din carte

„Instituţiile Uniunii Europene – conform tratatului de la Lisabona” (de Dan Niţă şi Eduard Dragomir)

„5.3. Funcţionarea Parlamentului European

5.3.3. Limbile folosite

Toate documentele PE se redactează în limbile oficiale ale statelor membre. Astfel, Parlamentul European este cel mai afectat dintre instituţiile europene de varietatea lingvistică a Uniunii, fiind unic între parlamentele de pe glob, din punctul de vedere al limbilor de lucru.

Situaţia şi aşa suficient de dificilă înainte de 2004, când se foloseau 11 limbi de lucru, a devenit mult mai complexă odată cu aderarea noilor state membre în 2004 şi 2007. La ora actuală se folosesc 23 de limbi oficiale: bulgara, ceha, daneza, olandeza, engleza, estoniana, finlandeza, franceza, germana, greaca, maghiara, irlandeza, italiana, letona, lituaniana, malteza, poloneza, portugheza, româna, slovaca, slovena, spaniola şi suedeza. Aceste limbi pot fi combinate (pentru traduceri şi interpretare) în 506 de moduri.”

Articole relaţionate

«Articolul anterior Articolul următor»