„O excursie în lumea crizelor”: Lansare de carte – „Crizele economice şi ciclicitatea lor”

  • Ioana Popa
Featured image

În data de 28 martie 2012, am fost la lansarea cărţii „Crizele economice şi ciclicitatea lor”, scrisă de domnul Alex Berca, economist american de origine română. Evenimentul a avut loc la Librăria Mihai Eminescu, de pe Bulevardul Regina Elisabeta, nr. 16.

Când am ajuns la lansare, am observat că domnul Berca era ascuns printre rafturile cărţilor, oferind un interviu. Purta un costum elegant, gri. Vorbea încet, rar, pentru a se face înţeles, dar şi pentru că, aşa cum a recunoscut chiar domnul Berca, îşi aducea aminte mai greu unele cuvinte din limba română.

Alex Berca a emigrat în SUA în anul 1982 şi s-a stabilit la Boston, Massachusetts. A urmat cursuri în cadul Universităţii Harvard şi MIT, pentru a se adapta la concepţiile economiei libere, de piaţă.

Dumnealui a fost un critic sever al unor greşeli economice care au determinat criza economică actuală din SUA, cu extindere pe plan mondial.

Intenţia domnului Berca atunci când a scris cartea „Crizele economice şi ciclicitatea lor”  a fost aceea de a prezenta publicului românesc o literatură care a avut de suferit în România şi anume, literatura economică. Majoritatea scriitorilor din acest domeniu au scris pentru sertar în perioada comunistă.

Ideea generală a cărţii nu este numai prezentarea crizelor, ci aceasta se referă şi la cauzele reale ale acestor fenomene. Nişte exemple pe care ni le-a dat Alex Berca fac referire la faptul că aceste crize sunt urmarea unor cheltuieli nechibzuite ale guvernelor unor ţări, lipsa de control, precum şi lipsa sancţionării greşelilor care se fac, realizarea de fraude economice în mod voit.

Alex Berca a mai precizat că de crize nu vom putea fugi niciodată, dar, luându-se măsuri din timp, vom putea să diminuăm efectele acestora.

Printre persoanele aflate la lansare s-au numărat domnul Corneliu Vlad, analist de politică internaţională, domnul Gabriel Dragomir, profesor universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, precum şi Nicolae Iordan-Constantinescu, lector universitar la Universitatea Financiar-Bancară din Bucureşti.

Iată câteva dintre părerile acestor autori, prezenţi la lansare:

Corneliu Vlad: „Avem astăzi printre noi un autor de excepţie, ecumenic aş zice, care cunoaşte economia iluministă, politica occidentală, realităţile unei ţări socialiste, cunoaşte, de asemenea, paradigma dezvoltării societăţii sec XXI – „capitalismul sălbatic”. Cartea este una de excepţie, aş putea numi-o ABC-ul crizelor. Cartea „Crizele economice şi ciclicitatea lor” prezintă sincronic şi diacronic fenomenul de criză. Sper că această carte îşi va găsi cititorii ei”.

Gabriel Dragomir: „Avem bucuria de a-l vedea azi pe cel mai prodigios cercetător în economia mondială, domnul Berca.[...] Pot spune că, răsfoind această carte, am găsit răspunsuri la întrebările pe care mi le puneam în ceea ce priveşte subiectul „criză”. De asemenea, tot din această carte am reuşit să înţeleg mecanismul funcţionării sistemului bancar”.

Nicolae Iordan-Constantinescu: „Cartea domnului Berca este o carte interesantă, scrisă într-un stil aparte, se citeşte ca un jurnal de călătorie. În ceea ce priveşte subiectul crizelor, chestiunea este nu de a controla extinderea crizelor, cât de a amâna producerea unor asemenea fenomene şi limitarea efectelor acestora. Unii dintre vinovaţii crizelor sunt guvernanţii şi băncile care se angrenează în operaţiuni riscante.[...] Consider că, atunci când când citeşti cartea domnului Berca, faci o excursie în lumea crizelor, deoarece cartea prezintă ce s-a întâmplat din 2008 încoace referitor la crizele economice. [...] O criză este o recesiune, urmată de o depresiune şi apoi urmată de un avânt.[...] Această carte este o lectură interesantă, o imagine punctuală, corectă a ceea ce se întâmplă în domeniul financiar-bancar”.
 

«Articolul anterior Articolul următor»