Povestea europeană a mărţişorului şi cărţi româneşti la Târgul de la Bruxelles

  • Ioana Popa
Featured image

Institutul Cultural Român Bruxelles marchează deschiderea târgului de carte de la Bruxelles, pe 1 martie, prin popularizarea tradiţiei mărţisorului în capitala Europei.

Cu intenţia de a aduce o notă de originalitate şi de a răspândi tradiţia şnurului alb-roşu purtător de noroc, comună României şi Republicii Moldova, dar şi Bulgariei, ICR Bruxelles va prezenta „povestea mărţisorului” la standul său şi va oferi mărţisoare de 1 martie organizatorilor târgului, colegilor de la celelalte cinci institute culturale europene cu care împarte standul EUNIC (Uniunea Europeana a Institutelor Culturale Nationale) şi invitaţilor speciali care îl vor vizita. Mărtişoarele au fost selectate în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român.


Târgul de carte din capitala Europei se va desfăşura între 1 şi 5 martie.


Scriitorii invitaţi de ICR Bruxelles la această a 42-a ediţie a târgului de carte de la Bruxelles sunt Dan Lungu şi Nicoleta Esinencu.


Scriitorul ieşean, Dan Lungu, a fost tradus deja în zece limbi. Romanele sale „Sunt o babă comunistă”, „Raiul găinilor”, „Cum să uiţi o femeie”, „În iad toate becurile sunt arse”, „Băieţi de gaşcă” s-au bucurat de aprecierea criticii, dar şi de tiraje masive. Nicoleta Esinencu, tânăra autoare din Republica Moldova tradusă în franceza şi germană, s-a afirmat prin intransigenţa observaţiei şi tonul său direct. Piesele sale FUCK YOU, Eu.ro.Pa !  sau Fără zahăr, traduse în franceză şi germană, au stârnit aprinse dezbateri.


Cei doi vor semna autografe la standul 113 al EUNIC (Uniunea Europeană a Institutelor Culturale Naţionale), coordonat de ICR Bruxelles, vineri 2 martie (la ora 18 Nicoleta Esinencu, la ora 19 Dan Lungu).


Cititorii vor putea găsi la librăria standului EUNIC circa 200 de titluri din literatura din România şi Republica Moldova, în română, dar şi în traduceri franceze. Autori contemporani, în special, dar şi clasici, de la Creangă la Cărtărescu, de la Caragiale la Norman Manea, Ana Bladiana sau Neagu Djuvara, cărţi pentru copii, audiobookuri, albume, oferta este una bogată.


Sursa: Belgianul.com

«Articolul anterior Articolul următor»