Impresii de la lansarea cărţii „Despre fiscalitate”, a domnului Gabriel Biriş

  • Ioana Popa
Featured image

Miercuri, 18 ianuarie 2012, am fost la lansarea cărţii „Despre fiscalitate”, scrisă de domnul Gabriel Biriş.

Ajunsă în sala în care a avut loc lansarea, m-am uitat atentă în jur. Erau acolo aproximativ 200 de invitaţi, aşteptând deschiderea evenimentului.

M-am aşezat pe rândul din mijloc, în aşa fel încât să îl pot vedea pe autor. Gabriel Biriş era înconjurat de cinci persoane care au avut un rol important în viaţa şi profesia dumnealui – după cum ne-a mărturisit - Radu Negrea, secretar general al Asociaţiei Române a Băncilor, Andrei Pogonaru, absolvent al Universităţii Cambridge şi partener al Romanian Equity Partners, Peter Barta, director executiv al Fundaţiei Post Privatizare, Marius Ghenea, business angel şi Preşedinte al Fit Distribution şi domnul Nicolae Cîrstea, preşedinte al grupului editorial Universul JuridicPro Universitaria – Neverland.

Fiecare dintre cei de mai sus a luat cuvântul şi şi-a exprimat opiniile cu privire la autor şi la cartea scrisă de acesta. Peter Barta a specificat că „această carte vine în sprjinul investitorilor şi dezvoltării unui mediu antreprenorial de succes”, diferenţiindu-se de alte cărţi din domeniul fiscal prin simplitatea limbajului. „Cred că această carte ar putea fi o bază pentru îmbunătăţirea mediului economic”, a mai afirmat directorul executiv al Fundaţiei Post Privatizare.

Andrei Pogonaru, fiul lui Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, a mărturisit că a recitit cartea într-o singură seară, aceasta fiind o adevărată plăcere. Andrei Pogonaru a descris cartea domnului Biriş ca fiind simplitatea din spatele complexităţii.

Domnul Nicolae Cîrstea a citit un pasaj reprezentativ din prefaţa primei părţi a cărţii: “Despre Fiscalitate şi Competitivitate – Principii, Probleme, Soluţii”: „Este prima dată când am fost în situaţia de a citi propuneri profesioniste de legislaţie fiscală (Codul fiscal, Codul de procedură fiscală şi Legea privind combaterea evaziunii) cu pasiunea pe care ţi-o stârneşte un roman poliţist”. Prefaţa este scrisă de Florin Pogonaru.

În acelaşi timp, Marius Ghenea, autorul cărţii „Antreprenoriat”, lansată anul trecut tot la Editura Universul Juridic, a susţinut că „Despre fiscalitate” poate fi văzută ca „un mecanism potenţial pentru ţara noastră de a-şi mări competitivitatea economică, nu doar de a încasa taxe de la contribuabili pe care să le irosească apoi în cheltuieli inutile”.

Am ascultat atentă un pasaj din a doua prefaţă scrisă de domnul Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României: „Şi iată că specialistul s-a decis să-şi adune ideile pe care le-a susţinut de-a lungul timpului într-o lucrare în care fiscalitatea este pusă în relaţie cu competitivitatea. O carte a cărei apariţie trebuie salutată în primul rând pentru curajul autorului de a prezenta simplu, concis şi sincer multe din problemele fiscalităţii româneşti, dar şi pentru modul în care a înţeles să o facă: propunând soluţii legislative pentru fiecare dintre problemele identificate şi descrise de el în cele mai importante trei legi fiscale: Codul fiscal, Codul de procedură fiscală şi Legea privind combaterea evaziunii”.

Atunci când a luat cuvântul, Gabriel Biriş ne-a mărturisit că are emoţii la lansarea primei lui cărţi. Plimbându-se prin sală, cu cartea în mână, ne-a povestit cum i-a venit ideea de a o scrie. „Despre fiscalitate” este formată din două părţi: Prima parte se numeşte “Despre Fiscalitate şi Competitivitate – Principii, Probleme, Soluţii”, iar cea de-a doua “Despre Fiscalitate şi Bun simţ – Opinii ale autorului în media românească”.

Autorul a afirmat că „ sistemul fiscal interacţionează cu noi în orice moment” şi că modificările legislative sunt în defavoarea contribuabililor”. „Aş fi vrut ca relaţia dintre contribuabili şi stat să fie pusă ca între doi parteneri de business”, a adăugat el.

De asemenea, Gabriel Biriş a mai spus că a identificat o serie de probleme pe care le-a precizat în carte. Dumnealui s-a gândit la impactul pe care îl generează aceste probleme atât în rândul contribuabililor, cât şi pentru bugetul de stat, şi a oferit soluţii. „Am oferit textul de lege aşa cum mi l-am imaginat eu şi am oferit soluţii. Mi-aş dori să fiu plagiat de Monitorul Oficial şi să renunţ la drepturile de autor”, a spus în glumă domnul Biriş. Invitaţii au început să aplaude şi să râdă. La final, Gabriel Biriş a adăugat: „Sper ca această carte să nască cel puţin o dezbatere”.

Gabriel Biriş este managing partner al firmei Biriş Goran, având o experienţă de peste zece ani în consultanţă fiscală. Domnul Biriş a făcut parte din echipa Salans şi a fost partener al biroului din Bucureşti al Haarmann, Hemmelrath& Partner.

La Goran Biriş conduce echipa de taxe, fiind specialist în toate domeniile consultanţei fiscale, în sistemul vamal, de leasing şi alte structuri fiscale.
«Articolul anterior Articolul următor»